Sałatka owocowa z syropem imbirowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2291
Składniki:
- 40 g truskawek
- 2 banany
- 1 melon
- Na syrop imbirowy:
- 2 cm imbiru
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić w kostkę. Wydrążyć środek melona, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę i zmieszać z pokrojonymi owocami.
Przygotować syrop imbirowy: imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie zalać go wodą, wsypać cukier i zagotować na małym ogniu. Zagotowane składniki dokładnie wymieszać (cukier powinien się całkowicie rozpuścić) i gotować jeszcze przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i przecedzić przez sitko.
Gotowym syropem zalać owoce w wydrążonej misce melona i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować syrop imbirowy: imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie zalać go wodą, wsypać cukier i zagotować na małym ogniu. Zagotowane składniki dokładnie wymieszać (cukier powinien się całkowicie rozpuścić) i gotować jeszcze przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i przecedzić przez sitko.
Gotowym syropem zalać owoce w wydrążonej misce melona i odstawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)