Sałatka owocowa z syropem imbirowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2291
Sałatka owocowa z syropem imbirowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g truskawek
  • 2 banany
  • 1 melon
  • Na syrop imbirowy:
  • 2 cm imbiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić w kostkę. Wydrążyć środek melona, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę i zmieszać z pokrojonymi owocami.

Przygotować syrop imbirowy: imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie zalać go wodą, wsypać cukier i zagotować na małym ogniu. Zagotowane składniki dokładnie wymieszać (cukier powinien się całkowicie rozpuścić) i gotować jeszcze przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i przecedzić przez sitko.

Gotowym syropem zalać owoce w wydrążonej misce melona i odstawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów