Placek z jabłkami i żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 44
Placek z jabłkami i żurawiną
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 4 słodkie jabłka
  • 2 łyżki świeżej żurawiny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem.

Przygotować wypełnienie: jabłka, żurawinę oraz mięte umyć i odsączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i położy go na cieście w blaszce do pieczenia. Dodać do tego również świeżą żurawinę. Całość posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

Wszystko piec na rumiany kolor. A po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować świeżą miętą.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Więcej przepisów