Placek z jabłkami i żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1303
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 4 słodkie jabłka
- 2 łyżki świeżej żurawiny
- 2 łyżki cukru pudru
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem.
Przygotować wypełnienie: jabłka, żurawinę oraz mięte umyć i odsączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i położy go na cieście w blaszce do pieczenia. Dodać do tego również świeżą żurawinę. Całość posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Wszystko piec na rumiany kolor. A po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować świeżą miętą.
Przygotować wypełnienie: jabłka, żurawinę oraz mięte umyć i odsączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i położy go na cieście w blaszce do pieczenia. Dodać do tego również świeżą żurawinę. Całość posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Wszystko piec na rumiany kolor. A po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)