Ciasto cynamonowo-orzechowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1875
Składniki:
- 1 łyżka masa do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2,5 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- szczypta soli
- Polewa:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki syropu kukurydzianego
- 1 szklanka tłuczonych orzechów pekan
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu i wlać do tego mleko. Oba składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć je z ognia i przelać do miski. Wsypać do tego stopniowo mąkę, drożdże, cukier, mielony cynamon i wbić jajko. Całość miksować mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ją do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wszystko przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie, wyrośnięte ciasto odkryć z folii, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na średnim ogniu, wlać do niego syrop kukurydziany, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder, szczyptę soli i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wsypać orzechy pekan, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym upieczone ciasto w wyłączonym piekarniku.
Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na średnim ogniu, wlać do niego syrop kukurydziany, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder, szczyptę soli i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wsypać orzechy pekan, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym upieczone ciasto w wyłączonym piekarniku.
Komentarze (0)