Ciasto cynamonowo-orzechowe

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1675
Ciasto cynamonowo-orzechowe
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masa do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów pekan
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu i wlać do tego mleko. Oba składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć je z ognia i przelać do miski. Wsypać do tego stopniowo mąkę, drożdże, cukier, mielony cynamon i wbić jajko. Całość miksować mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ją do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wszystko przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie, wyrośnięte ciasto odkryć z folii, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.

Przygotować polewę: masło stopić w rondlu na średnim ogniu, wlać do niego syrop kukurydziany, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder, szczyptę soli i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wsypać orzechy pekan, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym upieczone ciasto w wyłączonym piekarniku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów