Duszone ogórki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3337
Składniki:
- 1 1/2 kg ogórków
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- 1/2 kg mielonego mięsa
Opis przygotowania:
Ogórki obrać przekroić wzdłuż, wykroić część nasienną i pokroić w mniejsze cząstki. Pomidory zalać wrzątkiem, ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść. Cebulę, czosnek i mięso mielone udusić na oleju. Dodać ogórki, pomidory, sól, pieprz, cukier i dusić razem 20 minut. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, połączyć z warzywami. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym i przyprawami. Przed podaniem połączyć z posiekanym koperkiem. Można zrobić warzywa bez mięsa mielonego. Przepis ten pochodzi z broszurki MOJA KUCHNIA z 1991 roku.
Komentarze (0)