Duszone ogórki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3337

Składniki:

  • 1 1/2 kg ogórków
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 kg mielonego mięsa

Opis przygotowania:

Ogórki obrać przekroić wzdłuż, wykroić część nasienną i pokroić w mniejsze cząstki. Pomidory zalać wrzątkiem, ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść. Cebulę, czosnek i mięso mielone udusić na oleju. Dodać ogórki, pomidory, sól, pieprz, cukier i dusić razem 20 minut. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, połączyć z warzywami. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym i przyprawami. Przed podaniem połączyć z posiekanym koperkiem. Można zrobić warzywa bez mięsa mielonego. Przepis ten pochodzi z broszurki MOJA KUCHNIA z 1991 roku.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów