Racuchy z pieczarkami, pomidorami i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2378
Składniki:
- 15 g pieczarek
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 awokado
- pęczek szpinaku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa, grzyby oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Szpinak sparzyć 2 szklankami lekko osolonej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru. Dwa jajka zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Pomidory pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do czasu, aż się przyrumienią. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do niego pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, po czym wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelewać chochelką na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni.
Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na gotowe nałożyć smażone składniki, sparzony szpinak, pokrojone awokado oraz gotowane jajko. Całość polać musztardą chrzanową.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, po czym wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelewać chochelką na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni.
Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na gotowe nałożyć smażone składniki, sparzony szpinak, pokrojone awokado oraz gotowane jajko. Całość polać musztardą chrzanową.
Komentarze (0)