Żeberka duszone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 10290

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżkę przypraw do zupy
  • 1 łyżka przypraw prowansalskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kilka porcji, ułożyć na suchej rozgrzanej patelni i obsmażyć z obu stron. Po obsmażeniu oprószyć je solą, pieprzem oraz podanymi ziołami. Cebule i marchew pokroić w kostkę, dodać do żeberek i skropić przyprawą do zupy. Dodać liście laurowe i zalać gorącą wodą, w taki sposób, aby przykryła mięso. Całość przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać musztardę oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotować. Gotowe żeberka podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów