Żeberka duszone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10290
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżkę przypraw do zupy
- 1 łyżka przypraw prowansalskich
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kilka porcji, ułożyć na suchej rozgrzanej patelni i obsmażyć z obu stron. Po obsmażeniu oprószyć je solą, pieprzem oraz podanymi ziołami. Cebule i marchew pokroić w kostkę, dodać do żeberek i skropić przyprawą do zupy. Dodać liście laurowe i zalać gorącą wodą, w taki sposób, aby przykryła mięso. Całość przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać musztardę oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotować. Gotowe żeberka podawać na gorąco.
Komentarze (0)