
Jajka piklowane z pomidorem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3153

Składniki:
- 10 jaj
- 3 szklanki octu 10%
- 3 szklanki wody
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 zielone pomidory
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać je ze skorupek. Do dużego wyparzonego wrzątkiem słoja włożyć wiązkę suszonego kopru, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego i kolorowego pieprzu. Włożyć do tego, obraną ze skory i pokrojona w cienkie plastry cebulę z czosnkiem ugotowane wcześniej jajka i zielone pomidory. Następnie do rondla wlać ocet, wodę, cukier, sól i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przelać to do jaj w słoju. Całość zakręcić pokrywką, wstawić do rondla z wodą (powinna sięgać do polowy słoja) i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody i przestudzić.
Komentarze (0)