Ziemniaczane marcepany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1982
Składniki:
- 125 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 białko jajka
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków dodać mielone migdały, cukier puder, kakao, cynamon, aromat waniliowy oraz białko. Składniki te zmiksować na jednolitą masę. Potem z masy uformować ręcznie małe kuleczki i przełożyć do miski.
Komentarze (0)