Beza lemonowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2120
Składniki:
- Na ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Na krem:
- 300 g cukru
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
- Na bezę:
- 40 g cukru pudru
- 6 białek z jajek
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, cukier oraz sól, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Zagniecione cisto zawinąć w folię spożywczą i na 15 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane pociąć na prostokąty 5x10 cm i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować krem: jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać sparzoną wrzątkiem i osączoną z wody skórkę cytrynową, sok cytrynowy oraz mąkę. Całość dokładnie utrzeć, po czym przełożyć do odpowiedniej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 20 minut. Upieczony krem wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i wyłożyć na upieczone ciasto.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem oraz z aromatem waniliowym na puszystą pianę, po czym przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na krem z ciastem.
Następnie wszystko wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i palnikiem przypiec wierzch bezy. Podawać natychmiast po przypieczeniu.
Przygotować krem: jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać sparzoną wrzątkiem i osączoną z wody skórkę cytrynową, sok cytrynowy oraz mąkę. Całość dokładnie utrzeć, po czym przełożyć do odpowiedniej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 20 minut. Upieczony krem wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i wyłożyć na upieczone ciasto.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem oraz z aromatem waniliowym na puszystą pianę, po czym przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na krem z ciastem.
Następnie wszystko wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i palnikiem przypiec wierzch bezy. Podawać natychmiast po przypieczeniu.
Komentarze (0)