Beza lemonowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2120
Beza lemonowa
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na krem:
  • 300 g cukru
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
  • Na bezę:
  • 40 g cukru pudru
  • 6 białek z jajek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, cukier oraz sól, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Zagniecione cisto zawinąć w folię spożywczą i na 15 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane pociąć na prostokąty 5x10 cm i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować krem: jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać sparzoną wrzątkiem i osączoną z wody skórkę cytrynową, sok cytrynowy oraz mąkę. Całość dokładnie utrzeć, po czym przełożyć do odpowiedniej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 20 minut. Upieczony krem wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i wyłożyć na upieczone ciasto.

Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem oraz z aromatem waniliowym na puszystą pianę, po czym przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na krem z ciastem.

Następnie wszystko wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i palnikiem przypiec wierzch bezy. Podawać natychmiast po przypieczeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów