Pierogi serowo-ziemniaczane ze śmietaną
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1104
Składniki:
- Farsz:
- 400 g sera twarogowego
- 400 g ziemniaków
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- Ponadto:
- 250 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, lekko przestudzić i ubić tłuczkiem razem z serem twarogowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia, dodać do ubitych wcześniej składników i wymieszać.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Wszystko oprószyć mieloną, czerwoną papryką, polać kwaśną śmietaną i udekorować świeżą bazylią.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, lekko przestudzić i ubić tłuczkiem razem z serem twarogowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia, dodać do ubitych wcześniej składników i wymieszać.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Wszystko oprószyć mieloną, czerwoną papryką, polać kwaśną śmietaną i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)