Pierogi serowo-ziemniaczane ze śmietaną

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 820
Pierogi serowo-ziemniaczane ze śmietaną
fot. Yingko_8 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Farsz:
  • 400 g sera twarogowego
  • 400 g ziemniaków
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 250 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, lekko przestudzić i ubić tłuczkiem razem z serem twarogowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia, dodać do ubitych wcześniej składników i wymieszać.

Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Wszystko oprószyć mieloną, czerwoną papryką, polać kwaśną śmietaną i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów