Rogaliki marcepanowe z migdałami i czekoladą
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2167
Składniki:
- 400 g pasty marcepanowej
- 200 g płatków migdałowych
- 100 g mielonych migdałów
- 2 białka jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego"
- 300 g gorzkiej czekolady1
Opis przygotowania:
Pastę marcepanową przełożyć do miski, wsypać do niej mielone migdały, cukier puder i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki w misce zmiksować mikserem, a po zmiksowaniu wyrobić ręcznie i uformować z tego "księżyce". Całość wysmarować białkiem jaj, posypać płatkami migdałowymi i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu rogaliki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej namoczyć końce upieczonych wcześniej rogalików i wyłożyć je na talerz..
Komentarze (0)