Rogaliki marcepanowe z migdałami i czekoladą

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1893
Rogaliki marcepanowe z migdałami i czekoladą
fot. xurde (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g pasty marcepanowej
  • 200 g płatków migdałowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 białka jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego"
  • 300 g gorzkiej czekolady1

Opis przygotowania:

Pastę marcepanową przełożyć do miski, wsypać do niej mielone migdały, cukier puder i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki w misce zmiksować mikserem, a po zmiksowaniu wyrobić ręcznie i uformować z tego "księżyce". Całość wysmarować białkiem jaj, posypać płatkami migdałowymi i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu rogaliki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej namoczyć końce upieczonych wcześniej rogalików i wyłożyć je na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów