Raita
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3228
Składniki:
- 4 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 ziemniaki
- 4 liście mięty + 2 do przybrania
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki chili
- szczypta curry
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do ziemniaków. Dodać do tego obranego ze skóry ogórka, doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową i pokrojona drobno miętą. Wymieszać i zalać jogurtem. Całość chłodzić w lodowce przez 15-20 minut. Na schłodzony jogurt wysypać szczyptę curry, mielonej papryki chili i udekorować liściem mięty.
Komentarze (0)