Raita

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2958
Raita
fot. cookipediachef / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście mięty + 2 do przybrania
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki chili
  • szczypta curry
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do ziemniaków. Dodać do tego obranego ze skóry ogórka, doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową i pokrojona drobno miętą. Wymieszać i zalać jogurtem. Całość chłodzić w lodowce przez 15-20 minut. Na schłodzony jogurt wysypać szczyptę curry, mielonej papryki chili i udekorować liściem mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów