Ciasteczka Anzac

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2177
Ciasteczka Anzac
fot. Jaro Larnos (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 75 g mąki
  • 45 g miałkiego cukru
  • 75 g stopionego masła
  • 65 wiórków kokosowych
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

W dużej misce wymieszać płatki, wiórki, mąkę i cukier. Dodać masło. W mniejszej misce wymieszać miód z wodą i solą. Całość wlać do masy z mąką i masłem. Bardzo starannie wymieszać. Na natłuszczoną blachę nałożyć porcje na ciasteczka, zachowując spore odstępy. Spłaszczyć dłonią. Piec 15 minut w temperaturze 150°C na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Autor: olka

1 komentarz

Te 65 wiórków trzeba dokładnie odliczyć? Łatwo można się pomylić! ;)

Podobne przepisy