Ciasteczka Anzac
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3087
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 75 g mąki
- 45 g miałkiego cukru
- 75 g stopionego masła
- 65 wiórków kokosowych
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
W dużej misce wymieszać płatki, wiórki, mąkę i cukier. Dodać masło. W mniejszej misce wymieszać miód z wodą i solą. Całość wlać do masy z mąką i masłem. Bardzo starannie wymieszać. Na natłuszczoną blachę nałożyć porcje na ciasteczka, zachowując spore odstępy. Spłaszczyć dłonią. Piec 15 minut w temperaturze 150°C na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Komentarze (1)
Te 65 wiórków trzeba dokładnie odliczyć? Łatwo można się pomylić! ;)