Ciasteczka z ziemniakami i tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1073
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 400 g ciasta filo
- 350 g tuńczyka w zalewie własnej
- 200 g pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i pokroić je w kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Następnie ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobno kostkę do miski. Do ziemniaków w misce dodać pokrojoną w wcześniej natkę zielonej pietruszki i odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb, dobrze wymieszać i nałożyć na pokrojone kwadraty z ciasta. Wszystko zlepić w trójkąty, wysmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na deskę i podawać z keczupem.
Komentarze (0)