Ciasteczka bazylejskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2022
Składniki:
- 50 dag migdałów
- 45 dag cukru pudru
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 4 białka
- 1 łyżeczka wiśniaku
- 1 łyżeczka cynamonu
Opis przygotowania:
Migdały obrać ze skóry i sparzyć na patelni bez tłuszczu. Sparzone zmielić na miazgę. Utrzeć czekoladę na tarce. Białka ubić na sztywną pianę dodając po trochu cukru pudru. Na końcu ubijania dodać wiśniak. Pianę połączyć z utartą czekoladą, cynamonem, migdałami i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i foremką wycinać ciastka. Ciastka przełożyć na blachę i piec w piekarniku na małym ogniu około 25 minut. Temperatura pieczenia do 170 stopni. Podczas pieczenia sprawdzać, czy się nie przypiekają.
Komentarze (0)