Kruche ciasteczka z bratkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1698
Kruche ciasteczka z bratkami
fot. Merinka / elements.envato.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • Ponadto:
  • 16 szt. kwiatów bratków
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka zimnej wody

Opis przygotowania:

Kwiaty bratków umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąką przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać aromat waniliowy, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki foremką do ciasta. Na wycięte krążki z ciasta nałożyć kwiaty bratków. Białka jaj roztrzepać widelcem z 1 łyżką zimnej wody w kubku i wysmarować nimi całość.

Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów