Kruche ciasteczka z bratkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1903
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- Ponadto:
- 16 szt. kwiatów bratków
- 2 białka jaj
- 1 łyżka zimnej wody
Opis przygotowania:
Kwiaty bratków umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąką przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać aromat waniliowy, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki foremką do ciasta. Na wycięte krążki z ciasta nałożyć kwiaty bratków. Białka jaj roztrzepać widelcem z 1 łyżką zimnej wody w kubku i wysmarować nimi całość.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąką przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać aromat waniliowy, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki foremką do ciasta. Na wycięte krążki z ciasta nałożyć kwiaty bratków. Białka jaj roztrzepać widelcem z 1 łyżką zimnej wody w kubku i wysmarować nimi całość.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)