Żeberka z ziemniakami, jabłkami i groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2273
Składniki:
- 5 dag zielonego groszku w łupinie
- 4 łyżki mąki
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 1 kg małych ziemniaków
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 szklanki wody
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Umyte ziemniaki zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach i odcedzić. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać ugotowane ziemniaki w mundurkach, zrumienić, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Marchew oraz groszek w łupinie zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków. Jabłka obrać ze skóry, pokroić na połowy, usunąć gniazda nasienne, zalać wodą, zagotować, odcedzić i dodać do składników. Żeberka umyć, osaczyć z wody, podzielić na porcje i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Potem zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione przełożyć do rondla i podlać 0,5 szklanki wody. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zeszkloną dodać do żeberek. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię, wlać do tego 2 łyżki wywaru z duszonych żeberek i na małym ogniu zrobić zasmażkę. Gotową zasmażkę dodać do duszonych składników i dokładnie wymieszać, po czym wszystko ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)