Pork Wellington
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3325
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej bez kości
- 20 g szynki wędzonej w plastrach
- 10 g suszonych jabłek
- 5 dag tartego sera żółtego
- 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
- 1 główka sałaty
- 1 jajko
- 1 łyżka świeżego tymianku
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jabłka suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wymieszać z tartym serem żółtym. Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Polędwicę wieprzową umyć, osączyć z wody, pokroić na duże kawałki, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie osączyć z tłuszczu i obtoczyć w świeżo posiekanym tymianku. Potem przyłożyć do siebie kawałki mięsa, włożyć między nie suszone jabłka z żółtym serem i całość zawinąć w plastry szynki wędzonej. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je z jednej strony oliwą i zawinąć w nie wszystkie składniki. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu i wysmarować nim zawinięte ciasto. Wysmarowane włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć przekroić na kawałki i dodać do sałaty.
Komentarze (0)