Pakory ze szpinakiem i ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3628
Pakory ze szpinakiem i ziemniakami
fot. jasonlam / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek szpinaku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać do miski. Dodać do niej mieloną paprykę chili, kminek, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Potem wlać do tego letnią wodę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.

Do wyrobionego ciasto dodać wszystkie pokrojone warzywa i całość wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na mocno rozgrzany, głęboki olej i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów