Pakory ze szpinakiem i ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3628
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek szpinaku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać do miski. Dodać do niej mieloną paprykę chili, kminek, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Potem wlać do tego letnią wodę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
Do wyrobionego ciasto dodać wszystkie pokrojone warzywa i całość wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na mocno rozgrzany, głęboki olej i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać do miski. Dodać do niej mieloną paprykę chili, kminek, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Potem wlać do tego letnią wodę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
Do wyrobionego ciasto dodać wszystkie pokrojone warzywa i całość wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na mocno rozgrzany, głęboki olej i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)