Pstrąg z ziemniakami, jabłkami i moidem spadziowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1423
Składniki:
- 400 g filetów z pstrąga
- 150 ml miodu spadziowego
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 jabłka Lobo
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej natki pietruszki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość zalać miodem spadziowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Filety rybne oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ugotowane wcześniej ziemniaki, doprawić je do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)