Crullers
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3471
Składniki:
- 200 g roztopionego masła
- 15 g drożdży
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ciemnego rumu
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Na lukier:
- 2 białka jajka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Jajka wbić do rondla i ubić z cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i pozostałym cukrem. Do wymieszanej mąki wlać ubite jajka, roztopione masło, roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Następnie wlać do niego rum i jeszcze raz wszystko wyrobić. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podsypać 2 łyżkami mąki, rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć kubkiem krążki, w których mniejszym kieliszkiem wyciąć otwory. Potem z całości uformować ręcznie tzw. kołnierze, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier: cukier wsypać do rondla, po czym dodać do tego białka jaj, wlać sok cytrynowy i całość ubić trzepaczką na jednolita masę. Gotową masę przełożyć na upieczone wcześniej ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Przygotować lukier: cukier wsypać do rondla, po czym dodać do tego białka jaj, wlać sok cytrynowy i całość ubić trzepaczką na jednolita masę. Gotową masę przełożyć na upieczone wcześniej ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze (0)