Żeberka z pieczarkami, jabłkami, szpinakiem i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2055
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych
- 100 g miąższu z dyni do dekoracji
- 20 g małych pieczarek
- 4 zielone szparagi
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jabłka lobo
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa jabłka oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki dokładnie oczyścić z błony i przekroić na połówki. Jabłka obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do smażonych pieczarek pokrojone jabłka, wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Żeberka wieprzowe podzielić na porcje, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości mięsa. Ugotowane odcedzić, oprószyć szczyptą pieprzu i dodać do składników na talerzu. Następnie szparagi razem ze szpinakiem przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolita masę i udekorować nim potrawę.
Komentarze (0)