Żeberka z grilla z ziemniakami i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1923
Składniki:
- 200 g żeberek wieprzowych
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki gotowego soku z czerwonych buraczków
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- olej do głębokiego smażenia
- 2 gałązki mięty do dekoracji
- 2 drobne szczypiorki do dekoracji
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Żeberka podzielić na porcje, zalać oliwa z oliwek, oprószyć pieprzem oraz solą , przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i upiec do miękkości. Gotowe ściągnąć z rusztu i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skory, pokroić w dużą kostkę i usmażyć jak frytki w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone wyłożyć na talerz. Dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Sok buraczkowy zmieszać ze śmietaną i polać nim talerz. Całość posypać mielonym majerankiem i udekorować szczypiorkiem oraz miętą.
Komentarze (0)