Żeberka z grilla z ziemniakami i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1923
Żeberka z grilla z ziemniakami i kukurydzą
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g żeberek wieprzowych
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki gotowego soku z czerwonych buraczków
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • olej do głębokiego smażenia
  • 2 gałązki mięty do dekoracji
  • 2 drobne szczypiorki do dekoracji
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Żeberka podzielić na porcje, zalać oliwa z oliwek, oprószyć pieprzem oraz solą , przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i upiec do miękkości. Gotowe ściągnąć z rusztu i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skory, pokroić w dużą kostkę i usmażyć jak frytki w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone wyłożyć na talerz. Dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Sok buraczkowy zmieszać ze śmietaną i polać nim talerz. Całość posypać mielonym majerankiem i udekorować szczypiorkiem oraz miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów