Gęś faszerowana ziemniakami i jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4574
Składniki:
- 3 jabłka (reneta)
- 3 łyżki oleju
- 1 gęś 2-3 kg
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka wody
- 1 duża cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Sprawioną gęś umyć i osączyć z wody. Oczyszczone wnętrze gęsi natrzeć dokładnie solą i majerankiem, natomiast całą gęś natrzeć olejem. Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pokrojonymi składnikami nadziać wnętrze gęsi, po czym całą gęś nakłuć szpikulcem, spiąć wykałaczkami i przełożyć do brytfanki. Wszystko zalać 1 szklanką wody, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i piec jeszcze przez 2 godziny. W czasie całego pieczenia wszystko podlewać wytworzonym sosem z pieczenia. Gotową gęś wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (3)
Świetny przepis, pyszne danie. Ja dodatkowo wyluzowałam gęś., dzięki czemu jeszcze więcej farszu weszło mi do środka.
natrzeć gęś olejem???? zalać szklanką wody??? co za brednie,,,
@p.T.: Witam. Widzę, że waszmość sam nie gotujesz, jeno krytykujesz. A wiadomo, że kuchnia to poezja, a każdy w swojej kuchni może gotować tak, aby innym smakowało, pięknie wyglądało i smakosze byli zadowoleni.