Roladki z kurczaka ze szpinakiem, groszkiem i ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2840
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, groszkiem i ziemniakami
fot. iuliia_n / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 32%
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Szpinak, ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Zielony groszek odsączyć z zalewy i wyłożyć go na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich śmietanę, ubić tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz z zielonym groszkiem. Następnie piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczypta soli oraz pieprzu i dodać do nich pokrojony drobno szpinak. Mięso ze szpinakiem zawinąć w rulony. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Zawinięte mięso panierować najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Rolady mięsne smażyć na rumiany kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko polać roztopionym masłem i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów