Ciastka z mięsem i żurawiną
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 949
Składniki:
- 600 g ciasta francuskiego
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 białka jaj
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka przypraw do mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać ją drobno do miski. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12x12 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia, wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą oraz sparzoną wcześniej żurawinę, dokładnie wymieszać i nałożyć to łyżką na wycięte kwadraty z ciasta. Wszystko zlepić w koperty, wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)