Ciastka z mięsem i żurawiną

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 731
Ciastka z mięsem i żurawiną
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ciasta francuskiego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka przypraw do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać ją drobno do miski. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12x12 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia, wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą oraz sparzoną wcześniej żurawinę, dokładnie wymieszać i nałożyć to łyżką na wycięte kwadraty z ciasta. Wszystko zlepić w koperty, wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów