Żeberka z sosem, masłem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1146
Żeberka z sosem, masłem i warzywami
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 20 g zielonej fasoli szparagowej
  • 20 g zielonego groszku w łupinie
  • 4 dymki
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki korzeń
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Pietruszkę, marchew oraz dymkę obrać ze skóry, po czym przełożyć do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, osuszyć z wody i przyrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Przyrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Groszek zielony oraz fasolkę szparagową włożyć do kolejnego rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do warzyw na talerzu. Żeberka umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, podzielić na porcje i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać sos sojowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Dodać do tego masło i wszystko posypać pokrojonym drobno koperkiem zielonym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów