Żeberka z sosem, masłem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1233
Składniki:
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 20 g zielonej fasoli szparagowej
- 20 g zielonego groszku w łupinie
- 4 dymki
- 4 marchewki
- 4 pietruszki korzeń
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- zielony koperek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Pietruszkę, marchew oraz dymkę obrać ze skóry, po czym przełożyć do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, osuszyć z wody i przyrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Przyrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Groszek zielony oraz fasolkę szparagową włożyć do kolejnego rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do warzyw na talerzu. Żeberka umyć, osączyć z wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, podzielić na porcje i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać sos sojowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Dodać do tego masło i wszystko posypać pokrojonym drobno koperkiem zielonym.
Komentarze (0)