Sos pieczeniowy jasny

Oceń:
(12 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 87768
Sos pieczeniowy jasny
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Masło stopić na patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Do zagotowanych składników wlać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, jeszcze raz wymieszać i gotować przez 1 minute. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do odpowiedniego naczynia.

Komentarze (14)

Bardzo dobry :-) Dziękuje

Przepyszny.Polecam dodać koperku czy natki pietruszki.

Dzięki, nie zdążyłem zapytać mamy. Jak dowiem się co to bulion warzywny z kostki, będzie pełny sukces.

Super, w końcu zrobiłam sos sama, dzięki za przepis :)

Napewno go spróbuje zrobić

Smaczny sosik :)

Pyszny.mniam.Dziękuję :)

"2 szklanki bulionu warzywnego z !!kostki!!" dramat

można zamienić kostkami rosołowymi ?

Dlaczego uczymy uzywac kostki ( sztucznej ) zamiast prawdziwego rosołu?

Bo każdy wali kostkę tylko każdy boi się przyznać😂😂😂

Bo w dzisiejszych czasach nikt nie ma czasu na to, żeby gotować rosół przez 3 godziny.

Ja co dwa tygodnie gotuję rosół przez 36 godzin

ja zamiast kostek z glutaminianami i inną chemią dodałem gotującej się akurat zupy i jest ok .

Podobne przepisy

Więcej przepisów