Sos pieczeniowy jasny
Oceń:
(12 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 87768
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Masło stopić na patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Do zagotowanych składników wlać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, jeszcze raz wymieszać i gotować przez 1 minute. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do odpowiedniego naczynia.
Komentarze (14)
Bardzo dobry :-) Dziękuje
Przepyszny.Polecam dodać koperku czy natki pietruszki.
Dzięki, nie zdążyłem zapytać mamy. Jak dowiem się co to bulion warzywny z kostki, będzie pełny sukces.
Super, w końcu zrobiłam sos sama, dzięki za przepis :)
Napewno go spróbuje zrobić
Smaczny sosik :)
Pyszny.mniam.Dziękuję :)
"2 szklanki bulionu warzywnego z !!kostki!!" dramat
można zamienić kostkami rosołowymi ?
Dlaczego uczymy uzywac kostki ( sztucznej ) zamiast prawdziwego rosołu?
Bo każdy wali kostkę tylko każdy boi się przyznać😂😂😂
Bo w dzisiejszych czasach nikt nie ma czasu na to, żeby gotować rosół przez 3 godziny.
Ja co dwa tygodnie gotuję rosół przez 36 godzin
ja zamiast kostek z glutaminianami i inną chemią dodałem gotującej się akurat zupy i jest ok .