Żeberka po chińsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3280
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Z wina, sosu sojowego, oliwy, soli, pieprzu i roztartego czosnku przyrządzić zaprawę. Żeberka podzielić na porcje, przełożyć do rondla i zalać przygotowaną wcześniej zaprawą. Zaprawę z żeberkami wstawić do lodówki i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, żeberka przełożyć na ruszt piekarnika i piec około 3 godziny na bardzo małym ogniu. Podczas pieczenia żeberka podlewać zaprawą, w której się marynowały. Gotowe podajemy na gorąco z ryżem i surówkami.
Komentarze (0)