Żeberka po węgiersku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4640
Składniki:
- 250 ml wywaru warzywnego z kostki
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 40 dag żeberek wieprzowych
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- natka zielonej pietruszki
- 2 rzodkiewki
- sól
Opis przygotowania:
Żeberka podzielić na dwie porcje, posolić i odstawić na 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju lub oliwie. Do cebuli włożyć żeberka i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Dodać do tego połowę wina i dusić. W połowie duszenia mięso posypać papryką, dodać przecier pomidorowy, podlać pozostałym winem i wywarem warzywnym. Dusić do miękkości na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie - przełożyć na talerz, polać sosem z duszenia, a następnie udekorować zieloną pietruszką i rzodkiewką.
Komentarze (0)