Żeberka w przyprawie piernikowej z czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2243
Składniki:
- 600 g żeberek wieprzowych
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- listki świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Następnie żeberka podzielić na porcje, oprószyć je przyprawą do piernika, suszonym majerankiem, szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na 6 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do pomidorów na talerzu. Całe główki czosnku wraz ze skórą wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć je do miękkości. Miękkie wyciągnąć z oleju i wyłożyć na żeberkach.Wszystko udekorować gęstym jogurtem, natką zielonej pietruszki, świeżą bazylią i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)