Naleśniki marokańskie
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3413
Składniki:
- 200 ml płynnego miodu lipowego
- 200 g rozpuszczonego masła
- 2 gałązki świeżej mięty
- Na ciasto:
- 400 g kaszy manny
- 200 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je 0,5 szklanki ciepłej wody, zasypać cukrem, dobrze rozetrzeć łyżeczką i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać ją mąką i szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i pozostałą ciepłą wodę. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i chochelką przelać na nie przygotowane wcześniej ciasto.
Smażyć je tylko z jednej strony na średnim ogniu do czasu, aby nie lepiło się na górze.
Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe podawać z rozpuszczonym masłem, miodem i udekorować umytymi listkami świeżej mięty.
Smażyć je tylko z jednej strony na średnim ogniu do czasu, aby nie lepiło się na górze.
Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe podawać z rozpuszczonym masłem, miodem i udekorować umytymi listkami świeżej mięty.
Komentarze (1)
Super