Naleśniki marokańskie

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3413
Naleśniki marokańskie
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu lipowego
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • Na ciasto:
  • 400 g kaszy manny
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je 0,5 szklanki ciepłej wody, zasypać cukrem, dobrze rozetrzeć łyżeczką i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać ją mąką i szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i pozostałą ciepłą wodę. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni i chochelką przelać na nie przygotowane wcześniej ciasto.
Smażyć je tylko z jednej strony na średnim ogniu do czasu, aby nie lepiło się na górze.

Po usmażeniu naleśniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe podawać z rozpuszczonym masłem, miodem i udekorować umytymi listkami świeżej mięty.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów