Żeberka z sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1707
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 papryki czerwone w zalewie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg żeberek wołowych
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego Pere Patriarche Chardonnay
- 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cebule obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną i zieloną paprykę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Żeberka wieprzowe podzielić na porcje, po czym oprószyć je pieprzem, solą, przyprawą do mięs i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)