Żeberka z sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1707
Żeberka z sezamem
fot. BocaDorada / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 papryki czerwone w zalewie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg żeberek wołowych
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego Pere Patriarche Chardonnay
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną i zieloną paprykę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Żeberka wieprzowe podzielić na porcje, po czym oprószyć je pieprzem, solą, przyprawą do mięs i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów