Biryani
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2166
Składniki:
- 300 g łopatki jagnięcej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu Basmati
- 1 dymka
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- Na marynatę:
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki mleka 2 %
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jagnięcinę umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski.
Przygotować marynatę; imbir umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego imbiru wlać jogurt naturalny i mleko. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wsypać do tego suszoną kolendrę, kardamon, paprykę chili, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać i zalać tym pokrojone mięso. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty.
Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie dodać do niej osączone mięso z marynaty i smażyć pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia i trzymać pod przykryciem do czasu ugotowania ryżu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, podzielić go na dwie równe części i przesypać do osobnych rondli. Do jednej połowy ryżu wsypać kurkumę, natomiast do drugiej mielone goździki i kumin rzymski. Do obu rondli wlać po dwie szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, przełożyć razem do dużego garnka, dodać do tego upieczone wcześniej mięso, wlać 1 łyżkę oleju, dokładnie wymieszać i nakryć pokrywką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 10 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Przygotować marynatę; imbir umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego imbiru wlać jogurt naturalny i mleko. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wsypać do tego suszoną kolendrę, kardamon, paprykę chili, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać i zalać tym pokrojone mięso. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty.
Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie dodać do niej osączone mięso z marynaty i smażyć pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia i trzymać pod przykryciem do czasu ugotowania ryżu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, podzielić go na dwie równe części i przesypać do osobnych rondli. Do jednej połowy ryżu wsypać kurkumę, natomiast do drugiej mielone goździki i kumin rzymski. Do obu rondli wlać po dwie szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, przełożyć razem do dużego garnka, dodać do tego upieczone wcześniej mięso, wlać 1 łyżkę oleju, dokładnie wymieszać i nakryć pokrywką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 10 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)