Ndolé

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2273
Ndolé
fot. PRA (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 250 karkówki wołowej bez kości
  • 250 g tłuczonych drobno pistacji
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 zielona papryka
  • 1 liść czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Liść czerwonej kapusty pokroić w słomkę. Wołowinę pokroić na cienkie kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugorowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać posiekane drobno pistacje i posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wówczas całość ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną papryką zieloną oraz liściem czerwonej kapusty.

Komentarze (0)