Ndolé
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2273
Składniki:
- 250 karkówki wołowej bez kości
- 250 g tłuczonych drobno pistacji
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 zielona papryka
- 1 liść czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Liść czerwonej kapusty pokroić w słomkę. Wołowinę pokroić na cienkie kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugorowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać posiekane drobno pistacje i posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wówczas całość ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną papryką zieloną oraz liściem czerwonej kapusty.
Komentarze (0)