Gofry z masłem, miodem, jajkiem i parowką
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2338
Składniki:
- 8 parówek drobiowych
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu lipowego
- 4 łyżki oleju
- sol
- pieprz
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka rozpuszczonej margaryny Kasia
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać mleko, roztopioną margarynę i zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przelać ją na rozgrzaną i wysmarowaną 2 łyżkami oleju gofrownicę. Smażyć na złoty kolor, a następnie usmażone wyciągnąć z gofrownicy, przełożyć na talerz, polać miodem lipowym i wyłożyć na nie masło.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić do tego jajka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do gofrów na talerzu. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, zrumienić na nim parówki drobiowe, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić do tego jajka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do gofrów na talerzu. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, zrumienić na nim parówki drobiowe, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (2)
Mniam mniam
Polecam dodać pomidorów z puszki