Gofry z masłem, miodem, jajkiem i parowką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 809
Gofry z masłem, miodem, jajkiem i parowką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 parówek drobiowych
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 4 łyżki oleju
  • sol
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rozpuszczonej margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać mleko, roztopioną margarynę i zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przelać ją na rozgrzaną i wysmarowaną 2 łyżkami oleju gofrownicę. Smażyć na złoty kolor, a następnie usmażone wyciągnąć z gofrownicy, przełożyć na talerz, polać miodem lipowym i wyłożyć na nie masło.

Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić do tego jajka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do gofrów na talerzu. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, zrumienić na nim parówki drobiowe, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy