Żeberka z piwem i musem fasolowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1649
Składniki:
- 100 ml piwa Żywiec
- 100 ml sosu Hoi Sin Tao Tao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 cm świeżego imbiru
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Na mus fasolowy:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 50 ml bulionu warzywnego z kostki
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oproszone pieprzem oraz solą żeberka wołowe i zrumienić z obu stron. Następnie wlać do tego piwo oraz ocet ryżowy, dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno imbir i dusić pod przykryciem przez 30 minut. Potem dodać do tego sos Hoi Sin Tao Tao, wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować mus fasolowy: fasolę odcedzić z zalewy i przełożyć do miksera. Do fasoli dodać obrany ze skóry czosnek, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz bulion warzywny i zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać suszony rozmaryn i wlać wino wytrawne. Składniki dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego zmiksowaną wcześniej masę fasolową. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, po czym razem z duszonymi wcześniej żeberkami wyłożyć na talerz
Przygotować mus fasolowy: fasolę odcedzić z zalewy i przełożyć do miksera. Do fasoli dodać obrany ze skóry czosnek, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz bulion warzywny i zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać suszony rozmaryn i wlać wino wytrawne. Składniki dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego zmiksowaną wcześniej masę fasolową. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, po czym razem z duszonymi wcześniej żeberkami wyłożyć na talerz
Komentarze (0)