Polędwica z miksem groszkowo-fasolowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1289
Polędwica z miksem groszkowo-fasolowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody, pozbawić ogonków oraz liści i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony oraz fasolę białą osączyć z zalewy. Jedną łyżkę osaczonego groszku pozostawić, natomiast resztę wraz z fasolą przełożyć do miksera. Do składników w mikserze dodać obrany ze skóry 1 ząbek czosnku, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć na talerz i nałożyć pokrojoną wcześniej rzodkiewką. Następnie obrać ze skóry pozostały ząbek czosnku, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać polędwicę wołową, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu.Następnie zalać ją winem wytrawnym i dusić do chwili, aż połowa wina odparuje. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru płynu z duszenia, pokroić na porcje, dodać do składników na talerzu i posypać pozostawionym zielonym groszkiem. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów