Polędwica z miksem groszkowo-fasolowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1517
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 300 g polędwicy wołowej
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 15 g wędzonego boczku
- 4 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody, pozbawić ogonków oraz liści i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony oraz fasolę białą osączyć z zalewy. Jedną łyżkę osaczonego groszku pozostawić, natomiast resztę wraz z fasolą przełożyć do miksera. Do składników w mikserze dodać obrany ze skóry 1 ząbek czosnku, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć na talerz i nałożyć pokrojoną wcześniej rzodkiewką. Następnie obrać ze skóry pozostały ząbek czosnku, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać polędwicę wołową, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu.Następnie zalać ją winem wytrawnym i dusić do chwili, aż połowa wina odparuje. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru płynu z duszenia, pokroić na porcje, dodać do składników na talerzu i posypać pozostawionym zielonym groszkiem. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)