Roladki jajeczne z nori

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 203
Roladki jajeczne z nori
fot. picturepartners (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 jaj
  • 4 suszone płaty nori
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • sól

Opis przygotowania:

Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na stolnicę. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać do tego mleko i całość roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać to na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na plastry nori. Całość pokroić ostrym nożem z podłużne plastry. Następnie zwinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów