Roladki jajeczne z nori
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1936
Składniki:
- 6 jaj
- 4 suszone płaty nori
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- sól
Opis przygotowania:
Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na stolnicę. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać do tego mleko i całość roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać to na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na plastry nori. Całość pokroić ostrym nożem z podłużne plastry. Następnie zwinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem sojowym.
Komentarze (0)