Piernik z piwem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2925
Piernik z piwem
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 dag miodu
  • 30 dag cukru
  • 20 dag stopionego masła
  • 4 jajka
  • 4 dag tartej skórki pomarańczowej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
  • 2 suszone figi
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • owoce sezonowe do dekoracji (pomarańcze, kiwi)
  • 0,5 szklanki jasnego piwa

Opis przygotowania:

Figi sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i bardzo drobno pokroić. Miód wlać do rondla, wsypać do tego cukier i zagotować na dużym ogniu. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej zagotowany miód z cukrem, dodać stopione masło, wsypać przyprawy korzenne do pierników, wlać piwo i całość dokładnie ucierać, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki z powietrzem. Wtedy dodać roztrzepane widelcem jajka, kakao i całość ponownie ucierać przez 3 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone drobno figi, tartą skórkę pomarańczową oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni. Upieczone przestudzić, pokroić na porcje i podawać z sezonowymi owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów