Piernik z piwem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2925
Składniki:
- 30 dag miodu
- 30 dag cukru
- 20 dag stopionego masła
- 4 jajka
- 4 dag tartej skórki pomarańczowej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
- 2 suszone figi
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- owoce sezonowe do dekoracji (pomarańcze, kiwi)
- 0,5 szklanki jasnego piwa
Opis przygotowania:
Figi sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i bardzo drobno pokroić. Miód wlać do rondla, wsypać do tego cukier i zagotować na dużym ogniu. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej zagotowany miód z cukrem, dodać stopione masło, wsypać przyprawy korzenne do pierników, wlać piwo i całość dokładnie ucierać, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki z powietrzem. Wtedy dodać roztrzepane widelcem jajka, kakao i całość ponownie ucierać przez 3 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone drobno figi, tartą skórkę pomarańczową oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni. Upieczone przestudzić, pokroić na porcje i podawać z sezonowymi owocami.
Komentarze (0)