Gulasz wołowy z piwem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2158
Gulasz wołowy z piwem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 g bulionu warzywnego z kostki
  • 6 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki mrożonego, zielonego groszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa Porter
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, pokrojone wcześniej ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, po czym wlać do tego piwo oraz bulion warzywny. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wrzucić do tego mrożony zielony groszek i gotować całość przez 5 minut. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów