Placek z piwem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2453
Placek z piwem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g tartej czekolady
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa Porter

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wlać piwo i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Gdy przestygnie - posmarować miodem i posypać tarta czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów