Placek z piwem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2453
Składniki:
- 20 g tartej czekolady
- 3 łyżki miodu lipowego
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 szklanki ciemnego piwa Porter
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wlać piwo i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Gdy przestygnie - posmarować miodem i posypać tarta czekoladą.
Komentarze (0)