Aligot

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2084
Aligot
fot. Slastic (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 500 g sera Tomme Fraiche
  • 200 g mozzarelli
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pęta białej kiełbasy
  • 1 sałata
  • natka selera

Opis przygotowania:

Ziemniaki i sałatę umyć i osaczyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i przepuścić przez wyciskarkę do ziemniaków. Następnie oba sery zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Przepuszczone ziemniaki przełożyć do rondla, dodać do nich masło, śmietanę i oba starte sery. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczypta soli, mielonego czarnego pieprzu i postawić na średnim ogniu. Składniki te mieszać przez cały czas do chwili, aż utworzy się płynna gęsta masa. Gotową masę ściągnąć z ognia i przełożyć do miski, a następnie dodać ją do sałaty na talerzu.

Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i upiec na nim białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera i podawać na ciepło do spożycia.

Komentarze (0)