Aligot
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- 500 g sera Tomme Fraiche
- 200 g mozzarelli
- 1 kg ziemniaków
- 30 g masła
- 4 łyżki oleju
- 2 pęta białej kiełbasy
- 1 sałata
- natka selera
Opis przygotowania:
Ziemniaki i sałatę umyć i osaczyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i przepuścić przez wyciskarkę do ziemniaków. Następnie oba sery zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Przepuszczone ziemniaki przełożyć do rondla, dodać do nich masło, śmietanę i oba starte sery. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczypta soli, mielonego czarnego pieprzu i postawić na średnim ogniu. Składniki te mieszać przez cały czas do chwili, aż utworzy się płynna gęsta masa. Gotową masę ściągnąć z ognia i przełożyć do miski, a następnie dodać ją do sałaty na talerzu.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i upiec na nim białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera i podawać na ciepło do spożycia.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i upiec na nim białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera i podawać na ciepło do spożycia.
Komentarze (0)