Makanek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2697
Makanek
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu 10%
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mielone mięso jagnięce oraz wołowe przełożyć do miski. Następnie dodać do niego wszystkie składniki i wlać do tego tylko jedną łyżkę oleju. Pozostały olej pozostawić do smażenia mięsa. Składniki w misce wyrobić ręcznie i uformować z nich rulon o grubości 2 cm. Uformowany rulon pokroić nożem na 10 cm kawałki w kształcie kiełbasek i zaokrąglić ich końce ręcznie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone składniki wraz ze smażonym tłuszczem, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)