Makanek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2697
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g mielonego mięsa jagnięcego
- 4 łyżki oleju
- 1,5 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu 10%
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mielone mięso jagnięce oraz wołowe przełożyć do miski. Następnie dodać do niego wszystkie składniki i wlać do tego tylko jedną łyżkę oleju. Pozostały olej pozostawić do smażenia mięsa. Składniki w misce wyrobić ręcznie i uformować z nich rulon o grubości 2 cm. Uformowany rulon pokroić nożem na 10 cm kawałki w kształcie kiełbasek i zaokrąglić ich końce ręcznie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone składniki wraz ze smażonym tłuszczem, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)