Żeberka z miodem, batatami, dynią i fasolką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2499
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 200 g miąższu z dyni
- 50 ml miodu pitnego
- 40 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 bataty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka majeranku mielonego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Miąższ dyni pokroić drobno, dodać do niego masło, szczyptę soli oraz pieprzu i dusić na małym ogniu do czasu, aż dynia zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i dokładnie rozetrzeć widelcem z ugotowanymi batatami. Roztarte składniki wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany ze skóry czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego żeberka, oprószyć pieprzem, solą i majerankiem, zalać miodem pitnym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie ściągnąć z ognia, osączyć z
tłuszczu i dodać do całości.
tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)