Sałatka z batatami, orzechami i fasolką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3852
Składniki:
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 20 ml jogurtu naturalnego
- 10 g łuskanych orzechów włoskich
- 4 bataty
- 1 cebula
- 1 główka sałaty
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki, przełożyć na talerz i polać jogurtem naturalnym. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przekroić na połówki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, orzechy włoskie i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do sałaty z jogurtem. Bataty obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, a następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz białego pieprzu.
Komentarze (0)