Sałatka z batatami, orzechami i fasolką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3852
Sałatka z batatami, orzechami i fasolką
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 20 ml jogurtu naturalnego
  • 10 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 bataty
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki, przełożyć na talerz i polać jogurtem naturalnym. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przekroić na połówki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, orzechy włoskie i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do sałaty z jogurtem. Bataty obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, a następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz białego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów