Bajaderki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2873
Składniki:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 200 g gorzkiej czekolady na polewę
- 125 g masła
- 90 g kruchych ciastek bez nadzienia (herbatniki)
- 30 ml ciemnego rumu
- 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 15 g wiórek kokosowych
- 10 g rodzynek
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki kremu orzechowego (Nutella)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciastka pokruszyć na drobne kawałeczki. Mleko wlać do rondla i zagotować razem z masłem, cukrem oraz kakao i lekko przestudzić. Następnie dodać do niego pokruszone ciastka, dżem z czarnej porzeczki, Nutellę, dodać sparzone rodzynki, wlać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników ugnieść ręcznie kule i obtoczyć je w części tłuczonych orzeszków ziemnych i wiórek kokosowych (pozostałą część pozostawić do posypania na samym końcu). Wszystko wstawić do lodówki na 60 minut, po czym wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać tylko górę schłodzonych bajaderek, po czym posypać je pozostawioną częścią orzeszków ziemnych i wiórek kokosowych.
Komentarze (0)