Żeberka z dynią i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2393
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni
- 200 g żeberek wieprzowych
- 50 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Następnie fasolkę zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać do niego masło, przepuszczony przez praskę czosnek, oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Potem ściągnąć z ognia, ubić tłuczkiem, wymieszać i dodać do fasolki. Żeberka podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką i zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. W czasie duszenia podlewać co jakiś czas wytworzonym sosem z duszenia. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)