Dynia pieczona z fasolką i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 791
Składniki:
- 600 g miąższu z dyni masłowej
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki chili
- sól
- pieprz kolorowy mielony
- świeży tymianek
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę i przełożyć go do brytfanki. Do pokrojonej dyni dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko polać roztopionym masłem, doprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym, mieloną wędzoną papryką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Warzywa piec do miękkości dyni, po czym wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)