Dynia pieczona z fasolką i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 864
Dynia pieczona z fasolką i cebulą
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni masłowej
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki chili
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • świeży tymianek

Opis przygotowania:

Fasolkę oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę i przełożyć go do brytfanki. Do pokrojonej dyni dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko polać roztopionym masłem, doprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym, mieloną wędzoną papryką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Warzywa piec do miękkości dyni, po czym wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów