Kiełbasa z grilla z ziemniakami i surówką z jabłek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2958
Składniki:
- 6 kiełbas śląskich
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na surówkę:
- 2 jabłka Lobo
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka solu cytrynowego
- 0,5 małego selera
- szczypta sopli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Gdy są jeszcze gorące, dodać do nich masło, pokrojony wcześniej szczypiorek i razem utłuc na miazgę. Utłuczone przełożyć na talerz.
Przygotować surówkę: jabłka oraz seler obrać ze skóry. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, po czym oba składniki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Zalać je sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i dodać do ziemniaków na talerzu.
Kiełbasę przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić ją oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką i grillować go czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z grilla i dodać do całości
Przygotować surówkę: jabłka oraz seler obrać ze skóry. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, po czym oba składniki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Zalać je sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i dodać do ziemniaków na talerzu.
Kiełbasę przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić ją oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką i grillować go czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z grilla i dodać do całości
Komentarze (0)