Kiełbasa z grilla z ziemniakami i surówką z jabłek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2958
Kiełbasa z grilla z ziemniakami i surówką z jabłek
fot. || UggBoy?UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 kiełbas śląskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na surówkę:
  • 2 jabłka Lobo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka solu cytrynowego
  • 0,5 małego selera
  • szczypta sopli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Gdy są jeszcze gorące, dodać do nich masło, pokrojony wcześniej szczypiorek i razem utłuc na miazgę. Utłuczone przełożyć na talerz.

Przygotować surówkę: jabłka oraz seler obrać ze skóry. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, po czym oba składniki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Zalać je sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i dodać do ziemniaków na talerzu.

Kiełbasę przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić ją oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką i grillować go czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z grilla i dodać do całości

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów